Ymmärtän pointtisi, kun kirjoitat ”Asioita on yksinkertaisesti lähes mahdotonta muuttaa paremmiksi organisaatioiden ulkopuolelta.” Ulkopuolisella konsultilla ei yksinkertaisesti ole samaa (vaikutus)valtaa organisaatiossa kuin sen (mielipide)johtajalla. Väitän kuitenkin, että pelkästään organisaation sisäisin voimin ei mitään muutosta saada aikaan. Mikael Jungnerin sanoin: ”Organisaation oma toimintakulttuuri hidastaa sisäistä uudistumista. Ulkopuoliset palveluntarjoajat eivät ole sidottuja olemassa olevaan tekemisen tapaan.”
Kirjoitat myös: ”Silti olen sitä mieltä, että varsinkin älykkääseen maailmaan siirryttäessä konsultointi on rikki.” Tähän sanon kyllä ja ei riippuen siitä kuka on konsultoimassa. Tällä hetkellä konsultointi jakaantuu hyvin selvästi ”vanhaan maailmaan” ja ”uuteen maailmaan”. Vanhalla maailmalla tarkoitan konsultteja, joiden liiketoiminta riippuu suoraan tai epäsuoraan siitä, että asioita tehdään niinkuin ennenkin. Esimerkiksi se, että ennen varsinaista toteutusta tehdään useiden kuukausien, jopa vuoden mittaisia strategia-, arkkitehtuuri-, määrittely- tai hankintaprojekteja. Tällöin todellakin ”konsultointi on rikki” – todellisuudessa tälle kyllä riittää kysyntää.
Uutta maailmaa edustavat usein pienemmät konsultit sekä nuorten it-talojen konsultointiyksiköt. Uutta maailmaa ovat lean startup, agile, pilvipalvelut ja systeemiajattelu. Näiden osalta konsultointi ei ole rikki, vaan asiakasorganisaatiot tarvitsevat entistäkin kipeämmin apua.